De Rode Maan

De Rode Maan is een Muzikaal Verteltheater met voorstellingen rondom sprookjesachtige, mythische en hedendaagse thema’s, speels van aard, lichthartig van kleur en gedragen door een diepere ondertoon. De verhalen vinden hun wortels in de geschiedenis, maatschappelijke kwesties, mythen, sagen en klassieke sproken en daarnaast in de fantasie en belevingswereld van Hanna’floor de Roos, door wie de voorstellingen worden gemaakt en uitgevoerd.

Hanna'floor de Roos

Ik ben Hanna’floor Luca de Roos. Ik speel muziek, zing en maak theater met heel mijn lichaam.
 
Ik vertel verhalen en maak muziek.  Ik componeer eigen liedjes en melodieën en speel ze tijdens voorstellingen. Uitbundig kan ik zijn als een vreugdevuur en kalm als water dat gestaag en diep door de grond stroomt.
 

Een verhaal laat je geest op reis gaan door landschappen, steden, dorpen en tegelijkertijd door jezelf. Als het vertellen eenmaal begint, dan kan vertellen zomaar zingen worden, en als er gezongen wordt, dan kan het zomaar zo zijn dat een gitaar, accordeon, harp, djembé of fluit zich aandient om mee te spelen. Zo worden de verhalen tot leven gebracht in verschillende vormen, en niet in het minst door het publiek dat wordt uitgenodigd om mee te spelen en te fantaseren.

In een stroom van woordbeelden, muziek en spel wisselen gevoelsthema’s als vertrouwen, angst, vriendschap, afkeer elkaar af. Terugkerende waarden zijn ook de zorg voor onze omgeving, respect naar jezelf en de ander, de onderlinge samenhang tussen mens en natuur en de verbinding tussen mens en dier.

De oorsprong

Helder was het water waarmee sloten gevuld waren. De donderkopjes en andere vissen ontelbaar, net als de zwanen die door singels en grachten zwommen, terwijl de lucht werd gevuld met lieveheersbeestjes en mussen. In die tijd werd ik geboren en als kind was ik veel buiten. Ik was samen met vriendjes en vriendinnetjes te vinden tussen de struiken, op het gras, in de bomen. We speelden spellen of bedachten avonturen. Ik verplaatste me in dieren als de eekhoorn, het konijn, de slang en de beer.

Deze wereld leek zich voor me te sluiten toen ik een tiener werd: ik voelde me niet thuis op de middelbare school, vond weinig aansluiting met leeftijdsgenoten en de kennis die me werd aangedragen bleef abstract, deed geen vuren oplaaien. Mijn vader deed aan zenmeditatie en leerde me op een zeker moment een paar Chi Gong oefeningen, energetische bewegingen voor het lichaam. Zo kwam verbinding terug: ik voelde me meer heel worden als ik  aandacht in mijn lichaam bracht.

Nog regelmatig doe ik meditatie- of lichaamsoefeningen voorafgaand aan voorstellingen, om me bewust te verbinden met mijn lichaam. Mijn ervaring is dat een voorstelling hierdoor anders binnenkomt bij het publiek dan wanneer ik dit niet doe.

Ik vertel verhalen, ik maak theater en muziek. Onstuimig kan ik zijn als een vreugdevuur en kalm als water dat gestaag en diep door de grond stroomt. Ik huil en lach op dezelfde dag. Dynamisch van oorsprong en zo rustig en eenvoudig als een boom tegelijk.

Kan ik iets voor je betekenen?

Of heb je een vraag?

Sluit Menu